Fontos tudnivalók a vezetési és pihenőidőkről.

Az Európai Unió Tanácsának 561/2006/EK rendelete szerint:

Vezetési idő: A napi vezetési idő legfeljebb 9 óra, amely hetente két alkalommal 10 órára emelhető. A heti vezetési idő az 56 órát, két egymást követő hét során a 90 órát nem haladhatja meg. A megszakítás nélküli vezetési idő négy és fél óra. Ezt követően meg kell szakítani a vezetési időt.

A megszakítás időtartama minimum 45 perc. A vezetésközi szünet felosztható két részre, legkevesebb 15 perces időtartamra. A maximális egybefüggő 4,5 órás vezetés után viszont kötelező a  45 perces vezetési szünet kivétele! A vezetés közi szünet idején munka nem végezhető. Pihenőidő: A napi pihenőidő egy fő vezető esetében legalább 11 óra. Ez az időtartam hetente három alkalommal – a hétvégi pótlás mellett – 9 órára csökkenthető.

A heti pihenőidő, ha a lakóhelyén vagy a telephelyén veszi ki a pihenőidőt, megszakítás nélkül 45 óra. Ha a gépkocsivezető a heti pihenőidejét nem a lakóhelyén vagy a telephelyén veszi ki akkor a legkevesebb pihenőidő 24 óra lehet. A hét közben csökkentett napi pihenők elmaradt időtartamai (maximum 3×2 = 6 óra) a heti főpihenővel egyben kell kivennie a gépkocsivezetőnek. Munkaidő: A napi összmunkaidő legfeljebb 13 óra lehet, ez hetente 3 alkalommal 15 órára növelhető (a napi 11 órás pihenőidő 9 órára való háromszori csökkentése következményeként).

Két gépkocsivezetős járat esetében 30 órás időszakonként minimális 9 óra a pihenőidő, azaz az összmunkaidő maximum 21 óra lehet. A pihenőidő csak álló járművön tölthető el, de csak abban az esetben, ha a gépkocsivezető részére kialakított pihenőhely (hálófülke) áll rendelkezésre. Mozgó járművön – balesetveszély miatt – a fekhelyeken senki sem tartózkodhat. Amennyiben a program nem teszi lehetővé a fenti szabályok betartását, úgy 2 fő gépkocsivezető részvétele szükséges! 2 gépkocsivezető folyamatosan 21 órát tölthet úton, ezután 9 óra egybefüggő pihenőidőt kötelesek szálláshelyen eltölteni. Ebben az esetben folyamatos a haladás, a két gépkocsivezető felváltva vezet, a technikai pihenők beosztása a csoport igénye szerint történik.

Fuvarozási feltételek: Megrendelés írásban (levél, e-mail) történhet, melyet visszaigazolásunkkal elfogadottnak tekintünk és szolgáltatási kötelezettséget vállalunk. Minimum díj: 35.000 Ft + ÁFA óradíjas alapú elszámolás esetén. Egy - vagy többnapos út esetén napi 250 kilométer díja kerül számlázásra, abban az esetben is, ha az nincs felhasználva. Lemondás: belföldön a kiállás dátumát megelőzően 48 órával, külföldi út esetében az indulás előtti 5. napig kötbérmentes. A megadott határidőkön túl, későn történő lemondás esetén az adott jármű minimum díja kerül kiszámlázásra, valamint a fuvarvállaló esetlegesen addig felmerült költségei (pl. erre az időszakra megvásárolt autópálya matrica, kompjegy, stb.)